Antrenamentul modern include din ce in ce mai mult exercitii cu propria greutate si exercitii care se executa pe podea. In acelasi timp, yoga devine un sport din ce in ce mai popular de catre sportivii profesionisti si amatorii care doresc sa-si imbunatatească flexibilitatea si sanatatea generala.

O parte integranta a echipamentului folosit in sali sunt saltelele de yoga. group of yoga practice

Dar cui ii place sa foloseasca o saltea de yoga pe care altcineva a transpirat?

Este o chestiune de alegere personala si in ziua de azi sunt oferite diferite modele dupa fiecare gust. Varietatea poate varia in functie de marime, materialul din care este confectionata, grosime, textura, aderenta, respectarea mediului si gama de pret.


Fiecare persoana este unica si are nevoi diferite, asa ca exista modele diferite cu caracteristici diferite pentru ca toate nevoile fiecarui utilizator sa fie satisfacute.

Fara indoiala ca acest accesoriu este o necesitate. In primul rand, cel mai mic lucru de care aveti nevoie pentru a cumpara o saltea de yoga este din cauza igienei personale. Saltelele de yoga pentru uz public in studioul de yoga sau sala de sport sunt folosite de toata lumea.

Toata lumea transpira deasupra lor si bacteriile pot trai oriunde. In al doilea rand, salteaua de yoga iti va oferi confort, te va proteja de podeaua rece si va face exercitiile mult mai usor de efectuat. In al treilea rand, investitia in acest accesoriu ales in intregime pe placul tau te va motiva sa te antrenezi si sa nu renunti.

diffrent types of yoga mats

Tipuri de saltele de yoga in functie de material


Dupa materialul din care sunt confectionate saltelele de yoga pot fi realizate din PVC, TRE, NBR, iuta, bumbac natural.

1. Cele mai comune si mai ieftine sunt saltelele de yoga din material PVC sau asa-numitul vinil. Sunt comode si usor de depozitat si transportat. Aceste modele sunt cele mai usor de intretinut, au o aderenta buna, moliciunea depinde de grosimea saltelei de yoga si sunt cele mai rezistente si potrivite pentru utilizare indelungata. Saltelele de yoga care au cea mai buna aderenta sunt din PVC. Ele ofera cea mai buna aderenta pe podea si pe picioare si palme. Daca nu va plac suprafetele aspre si doriti sa calcati pe o suprafata neteda, cel mai bine este sa alegeti una din material PVC. Daca vreti o saltea de yoga ecologica, evitati-le pe cele din PVC, deoarece sunt mai greu de reciclat decat alte materiale. De obicei saltelele de yoga din PVC sunt cele mai ieftine iar daca bugetul tau este mai limitat sau nu ai cerinte speciale, aceasta este cea mai buna varianta pentru tine.

2. Cele mai bune saltele de yoga sunt din cauciuc natural si cauciuc reciclat sau numite si NBR, sunt prietenoase cu mediul, usor de reciclat si oricine este serios la yoga ar trebui sa aiba una. Materialul NBR sau asa-numitul cauciuc natural este compus din cauciuc acrilonitril-butadien. Salteaua de yoga din NBR se caracterizeaza prin aderenta extrem de buna si catifelare medie. Sunt extrem de usor de curatat si nu retin mirosurile. Sunt mai usor de reciclat decat cele din PVC. Daca sunteti alergic la latex, ar trebui sa evitati sa cumparati aceasta optiune. Aceste modele sunt de cea mai inalta clasa si sunt mai scumpe decat cele realizate din alte materiale.

3. Un alt tip de saltele de yoga sunt cele care sunt fabricate din elastomer termoplastic sau pe scurt spuma TPE. Din punct de vedere calitativ, acest tip de saltea de yoga este foarte asemanatoare cu cele din PVC, ambele materiale fiind sintetice. Confera moliciune foarte buna si in acelasi timp stabilitate excelenta, sunt usoare si comod de mutat. Au o aderenta extrem de buna si o suprafata neteda. Diferenta este ca, desi sunt fabricate din material sintetic, sunt 100% reciclabile si sigure pentru mediu. Sunt usor de curatat si trebuie sa stii ca acest material nu absoarbe apa sau transpiratia si nu retine mirosurile. Acest tip de saltea de yoga din TPE este potrivit persoanelor cu alergii deoarece nu contin alergeni.

girl trainning on yoga mat4. Saltelele de yoga din iuta sunt prietenoase cu mediul deoarece iuta, precum si bumbacul sunt materiale naturale care sunt usor de reciclat. Datorita insasi structurii fibrei, au o suprafata mai aspra. O alta calitate caracteristica acestor modele din iuta este ca moliciunea lor este mai limitata. Faptul ca sunt mai dure si putin mai aspre la atingere le face foarte stabile si reduce la minimum posibilitatea de alunecare la efectuarea asanelor sau a altor exercitii.

5. Saltelele de yoga din bumbac natural sunt usoare, moi si ecologice, deoarece chiar numele materialului bumbac natural inseamna ca acest tip de saltea de yoga nu este tratat cu niciun aditiv sintetic. Saltelele de yoga din bumbac natural sunt un inlocuitor ideal pentru saltelele din PVC atunci cand vrei sa fii cat mai ecologic. Exista astfel de modele care au o suprafata canelata, ceea ce contribuie la o mai buna aderenta a utilizatorului si aderenta la sol.


Cum sa stabilim ce dimensiune este cea mai buna pentru noi?

men yoga practice

Lungimea si latimea saltelei de yoga depinde de marimea corpului tau si de exercitiile pe care le vei efectua pe ea.

Lungimea unei saltele de yoga variaza de la 140 la 240 cm.

Daca efectuati exercitii de yoga si antrenamentul nu este foarte dinamic, adaugati 10 cm la inaltimea dvs. Daca antrenamentul este mai dinamic, puteti adauga 20 pana la 40 cm la inaltimea dvs.

Latimea saltelelor de yoga variaza de la 60 la 80 cm. Este întotdeauna de preferat sa alegeti o saltea de yoga mai lata pentru a va face mai confortabil sa efectuati exercitiile. Singurul dezavantaj al saltelelor de yoga mai late, este ca din cauza dimensiunilor mai mari sunt mai complicat de mutat si depozitat.

Grosimea saltelelor de yoga poate varia de la 4 mm la 15 mm. Este intotdeauna de preferat sa alegeti o saltea de yoga mai groasa. Va va proteja de pardoseala rece si va va oferi confort maxim atunci cand efectuati diverse exercitii fara a experimenta disconfort in coate si genunchi cand stati pe coate sau genunchi.

La achizitionarea unei saltele de yoga este recomandat sa ai o husa impermeabila si un maner de transport confortabil, care sa o protejeze de udare si de influenta mediului inconjurator.

Dupa ce ti-ai cumparat salteaua de yoga este bine sa o speli temeinic.

Saltelele de yoga din PVC pot fi spalate la masina de spalat. Cele din TRE se vor spala manual, iar saltelele de yoga din cauciuc natural se sterg pur si simplu.

Cel mai bun mod de a depozita saltelele de yoga este sa le tii rulate, pentru ca daca le pliezi, ocupa mai putin spatiu dar risti sa lasi urme de pliere si sa nu mai arate la fel de bine, sau mai rau, in timp, sa se deterioreze in zonele indoite.

Curata-ti salteaua de yoga in mod regulat dupa fiecare antrenament, fara a folosi produse de curatare agresive care o pot deteriora.


O scurta lista de cerinte pe care trebuie sa le aveti pentru saltea dvs. de yoga:

woman yoga practice

Salteaua de yoga trebuie sa absoarba umezeala. Este normal sa transpirati in timpul exercitiilor fizice. Daca nu absoarbe transpiratia, poate duce la alunecari si raniri neplacute.

Salteaua de yoga nu trebuie intinsa, deoarece intinderea, ar duce la instabilitatea asanelor sau orice exercitiu static, astfel la pierderea echilibrului.

Salteaua de yoga nu trebuie sa alunece. Uneori depinde de pardoseala pe care te antrenezi. Atunci cand cumperi o saltea yoga trebuie sa ai in vedere intotdeauna pardoseala pe care o vei aseza, pentru ca daca modelul pe care il alegi aluneca, antrenamentul tau devine inconfortabil, ineficient si uneori chiar periculos.

Pentru a fi cat mai concentrat in activitatile sau exercitiile tale de yoga, salteaua de yoga nu trebuie sa fie in culori vii sau in poze colorate, pentru a nu iti distrage atentia.

Salteaua de yoga trebuie sa fie suficient de moale pentru a putea efectua exercitiile pe podea fara durere, fara a va rani coloana, coatele si genunchii, dar nu trebuie sa fie prea moale pentru a nu va pierde echilibrul in timpul efectuarii asanelor si de asemenea moliciunea excesiva duce la o amortizare mai rapida.


Cat de des ar trebui sa o schimb?


Longevitatea saltelei de yoga depinde de frecventa de utilizare. Modelele mai subtiri se uzeaza de obicei mai repede. Este important sa aveti grija de ele si sa le depozitati corespunzator. Acestea trebuie curatate in mod regulat dupa utilizare si lasate sa se usuce complet. Curatarea saltelei de yoga este importanta nu doar din cauza aspectului sau a faptului ca murdaria poate deteriora materialul. Orice suprafata care este frecvent atinsa si umeda este un potential teren de reproducere pentru microbi.


Dupa descrierea detaliata si recomandarile despre cum sa alegi cea mai potrivita saltea de yoga pentru tine, tot ce trebuie sa faci este sa o comanzi si sa te bucuri de antrenamentele tale pe ea. Bine ati venit la noi si vedeti ofertele noastre la cele mai bune preturi!

Noi, cei de la magazinul online Yakosport.ro va oferim o mare varietate de saltele de yoga precum si pentru alte tipuri de antrenamente. AICI puteti alege diferite modele, materiale, marimi si culori.