Banda de alergare dezvolta toti muschii corpului uman si contribuie la sanatatea si tonusul general. Daca nu ai timpul necesar si sezonul nu este potrivit, nu este nimic mai bun decat antrenamentul cu banda de alergare.

Adesea, conditiile meteorologice nu sunt favorabile pentru sporturile in aer liber - frig, ploaie, vant. In astfel de cazuri, banda de alergare ofera antrenamente cardio de calitate in confortul casei sau salii de sport.

Banda de alergare este un aparat de fitness pe care il poti folosi zilnic la mersul sau alergarea pe o suprafata plana sau in panta. Este alcatuita dintr-o platforma antrenata de un motor electric cu ajutorul unei curele sau de miscarile stagiarului. Majoritatea benzilor de alergare au un computer si un panou de control de pe care poți controla viteza, inclinatia sau ajusta diverse programe de antrenament. Calculatorul inregistreaza, de asemenea, caloriile arse, ritmul cardiac si distanta parcursa.

Mecanismul benzii de alergare a fost inventat cu mult timp in urma, când nu exista electricitate pentru a valorifica puterea animalelor sau a oamenilor pentru a face treaba. Unul dintre aceste exemple este moara de altadata, care este antrenata de om pentru a macina cerealele. Mai tarziu in istorie, acest tip de banda de alergare a fost introdus in inchisori pentru a pedepsi persoanele condamnate la munca fizica grea.


Primul precursor al benzilor de alergare moderne a fost creat in 1952 la Universitatea din Washington Medical School ca instrument de diagnosticare a bolilor cardiace si pulmonare.

Prima banda de alergare pentru antrenament in interior a fost creata de inginerul mecanic William Staub la sfarsitul anilor 60 ai secolului XX. Ideea unei benzi de alergare i-a venit in minte lui Staub dupa ce a citit o carte a Dr. Kenneth H. Cooper Aerobic, in care a remarcat ca persoanele care alearga timp de 8 minute de 4 pana la 5 ori pe saptamana sunt intr-o conditie fizica mai buna decat cei care nu alearga.


La inceput, Staub a dezvoltat banda de alergare pentru uz propriu, dar mai tarziu a creat primul prototip de banda de alergare, pe care a numit-o PACE MASTER 600. Prototipul a fost trimis imediat Dr. Cooper din a carui carte Staub se inspira pentru proiectul sau. Iar Cooper, la randul sau, a gasit primii clienti pentru banda de alergare a lui Staub, si anume vanzatorii de echipamente de fitness. De atunci si pana acum, benzile de alergare evolueaza si devin din ce in ce mai moderne si cu tot mai multe extra-optiuni, facand alergarea plictisitoare si monotona unul dintre cele mai populare exercitii cardio.

In zilele noastre, echipamentele cardio devin din ce in ce mai accesibile pentru uz casnic. Din ce in ce mai multi oameni aleg sa aiba o banda de alergare in casa si sa profite de confortul de a alerga acasa si de a se uita la televizor sau de a asculta muzica atunci cand vremea nu este favorabila. Daca investesti in banda de alergare potrivita pentru tine, nu va trebui sa-ti intrerupi antrenamentul cardio in anotimpurile reci si te vei mentine in forma buna, grasime subcutanata scazuta si sanatate perfecta pe tot parcursul anului.

Cea mai comoda si fara indoiala cea mai populara modalitate de a cumpara acest tip de echipamente de fitness este prin internet, de unde poti alege si compara sute de modele de benzi de alergat din confortul propriei case, fara a fi limitat de cateva modele intr-un magazin fizic. Una dintre primele alegeri pe care trebuie sa le faci este daca este o banda de alergat mecanica sau electrica.

Benzile de alergare magnetice sau altfel cunoscute mecanice sunt actionate de miscarea picioarelor utilizatorului, iar fortele magnetice asigura rezistenta, ceea ce creste sarcina.

O alternativa la cele magnetice sunt benzile de alergare electrice mult mai populare. Sunt echipate cu un motor electric care este controlat de un computer. In acest fel, cursantul poate alege viteza de mers sau de alergare. Acest tip este folosit mai des in salile de sport pentru uz public deoarece au mai multe caracteristici si sunt mai potrivite pentru o utilizare mai lunga.

Ambele tipuri au avantaje si dezavantaje, pentru unii utilizatori dezavantajele pot fi avantaje pentru altii, asa ca inainte de a te opri la un model ar trebui sa cunosti bine avantajele si dezavantajele oferite de ambele tipuri de benzi de alergare.

 

Avantajele benzii de alergare magnetice


Unul dintre cele mai mari avantaje este pretul. Fara indoiala, benzile de alergare magnetice sunt mai accesibile pentru uz casnic, iar banii pe care trebuie sa-i cheltuiti pentru bugetul familiei sunt mult mai putini pentru un model mecanic relativ bun. Principalul lucru care joaca un rol in stabilirea preturilor este absenta unui motor electric, ceea ce duce la un alt avantaj.

 

Aceste tipuri de benzi de alergare sunt mult mai ecologice pentru ca nu necesita energie electrica pentru functionare si nu trebuie sa ai in vedere unde le vei amplasa pentru a fi aproape de priza. Din cauza lipsei unui motor, acestea sunt, de asemenea, mult mai silentioase, ceea ce le face comod de utilizat in apartamente. Benzile de alergare magnetice sunt mult mai usoare decat cele electrice, ceea ce le face mult mai lesne de mutat in alta camera sau cand schimbati locuinta. Majoritatea modelelor pot fi pliate in pozitie verticala dupa antrenament si ocupa mai putin spatiu.

 

Benzile de alergare mecanice sunt mult mai potrivite pentru mers pe jos sau jogging usor decat pentru sprint. Daca va recuperati dupa o accidentare in partea inferioara a corpului si aveti nevoie sa va intariti muschii, trebuie sa mergeti sau sa alergati intr-un ritm care ar trebui sa fie sub controlul dvs., atunci cea mai buna alegere pentru dvs. este banda de alergare mecanica. Toate benzile de alergare mecanice sunt echipate cu manere pe care le poti fixa si controla viteza pistei atat cat ai nevoie. Din acest motiv, acest tip este considerat mai sigur si riscul unui accident este minimizat.

 

Dezavantajele benzii de alergare magnetice

 

Unul dintre principalele dezavantaje ale benzii de alergare magnetice este faptul ca utilizatorul controleaza viteza benzii de alergare si toata sarcina vine pe picioare si pe spate, ceea ce sugereaza ca daca aveti probleme in aceste zone va duce la aparitia suplimentara de stres. O plangere comuna a utilizatorilor este ca este necesara mai multa forta pentru a porni banda de alergare. Pe de alta parte, acest lucru poate fi considerat un avantaj deoarece presupune arderea mai multor calorii in timpul exercițiilor fizice.

Un alt lucru care poate fi considerat un dezavantaj este ca atunci cand o persoana alearga pe acest tip de pista, isi poate reduce fara sa stie viteza si sa arda mai putine calorii, ceea ce nu este cazul benzii de alergare electrice. Ultimul dezavantaj semnificativ este absența unui computer si incapacitatea de a monitoriza indicatorii, cum ar fi distanta parcursa si cat timp dureaza parcurgerea acelei distante.

 

Avantajele benzii de alergare electrice

 

Benzile de alergare alimentate electronic au o superioritate tehnica semnificativa fata de predecesoarele lor - benzile de alergare mecanice. Faptul ca viteza este controlata de motor ii permite cursantului sa se concentreze mai bine pe antrenament, decat pe antrenarea pistei. In cele mai multe cazuri, acestea sunt mai grele dar mai puternice, ceea ce le face mult mai fiabile si durabile.

 

Benzile de alergare electrice au multe setari care pot face antrenamentul mult mai complet si mai variat si totul se afla pe un panou de control amplasat comod in fata benzii de alergare. Majoritatea benzilor de alergare electrice au controlul inclinarii, care este de obicei de la 0% la 15%, ceea ce ofera optiunea de a alerga sau de a merge pe o anumita panta, ceea ce creste si mai mult intensitatea antrenamentului. Acest lucru construieste muschii picioarelor mai bine si arde mai multe calorii.

 

Computerul acestui tip de banda de alergare va va pune la dispoziție un vitezometru care va va informa despre viteza cu care alergati. Exista diverse programe memorate in calculatoarele benzilor de alergare electrice care ofera diferite tipuri de antrenament, precum cardio interval, cu care iti poti diversifica antrenamentul. O alta caracteristica populara oferita de benzile de alergare electrice este controlul ritmului cardiac. Acest plus suplimentar controleaza viteza cu care alergi si mentine ritmul cardiac in limite optime pentru eficacitatea antrenamentului.

 

Odata cu progresul tehnologiei, benzile de alergare evolueaza din ce in ce mai mult. Modelele de ultima generatie ofera acum si conexiune la internet, ascultarea muzicii, vizionarea la televizor si transformarea antrenamentelor cardio plictisitor intr-o experienta cu adevarat diversa.

 

 

Dezavantajele benzii de alergare electrice

 

In general, dezavantajele benzii de alergare electrice sunt legate de pretul, greutatea si dimensiunile acestora.

Cu cat o banda de alergare este mai moderna si cu mai multe extra-optiuni, cu atat este mai scumpa. Sunt mai mari si mai grele, ceea ce le face mai greu de pozitionat intr-un apartament sau casa, pentru ca trebuie sa tineti cont ca sunt alimentate la curent si trebuie sa fie aproape de o priza sau trebuie sa folositi prelungitoare.

Dar ce tip de banda de alergare este cel mai potrivit pentru tine? Banda de alergare mecanica este evident mai ieftina si mai accesibila decat banda de alergare electrica, deoarece nu are cea mai scumpa parte - motorul electric. Cu toate acestea, benzile de alergare electrice sunt mult mai functionale, mai durabile si potrivite pentru o utilizare mai frecventa. Atunci cand alegeti, este important sa tineti cont de nivelul de pregatire al cursantului, precum si de varsta, inaltimea, greutatea si starea generala de sanatate. In consecinta, pentru cursantii mai grei, ar trebui aleasa o banda de alergare cu o capacitate de incarcare mai mare. Persoana mai inalta va avea nevoie de o banda de alergare mai mare cu o banda de alergare mai lunga.

Cele mai importante caracteristici si functii pe care ar trebui sa le verificati inainte de a cumpara o banda de alergare sunt:

 - Puterea motorului electric - majoritatea motoarelor ​​au o putere de 1,5 pana la 3 cai putere si cu cat acesta este mai puternic, cu atat cureaua este mai neteda si bicicleta este mai silentioasa.

- Banda de alergare este suficient de lunga si larga pentru a permite alergarea sau mersul normal, fara ca utilizatorul sa se simta inconfortabil in timpul antrenamentului.

- Banda de alergare este echipata cu un mecanism care absoarbe vibratiile si face banda de alergare mai silentioasa. In acest fel, banda de alergare absoarbe impactul piciorului cu pista de alergare si minimizeaza riscul de deteriorare a articulatiilor.

- Panou de control usor de utilizat intr-o pozitie convenabila, astfel incat sa puteti controla toate functiile in timp ce alergati fara a perturba ritmul antrenamentului.

- Se pliaza banda de alergare? Daca utilizati banda de alergare acasa, aceasta este o caracteristica foarte importanta, deoarece banda de alergare va ocupa mult mai putin spatiu.

- Exista garantie pentru banda de alergare aleasa de dvs., cat timp este si daca se asigura service post-garantie? Daca totul merge bine, veti putea folosi banda de alergare cat mai mult timp posibil.

 

Intretinerea benzii de alergare

 

Daca doriti sa folositi banda de alergare cat mai mult timp posibil si garantia nu va fi reziliata din cauza intretinerii necorespunzatoare, trebuie sa aveti grija de ea. La fiecare 50 de ore de functionare, trebuie aplicata ulei siliconic intre banda de alergare si placa pentru a reduce frecarea si a facilita performanta pe pista. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa deconectati cablul de alimentare.

Verificati daca banda de alergare are nevoie de lubrifiere ridicand cureaua si atingand interiorul, daca este alunecoasa totul este in regula, daca este uscata continuati cu lubrifierea. Ridicati banda pe o parte, curatati bine suprafata si aplicati un strat subtire de ulei siliconic pe placa, intindeti-o bine si repetati procedura pe cealalta parte. Lubrifiati atat partea din fata, cat si cea din spate a placii, unde se afla partile de antrenare ale aparatului, pentru a asigura functionarea corecta. Dupa ce banda se aseaza pe placa, curatati excesul de grasime daca iese pe lateralele a benzii.


Utilizare in siguranta a benzii de alergare


Benzile de alergare trebuie sa fie folosite pe o suprafata orizontala si plana si sa fie amplasate acolo unde exista cel putin 60 cm de spatiu liber in jurul lor. Toate piulitele si suruburile care se pot slabi trebuie verificate periodic. Cand va antrenati pe o banda de alergare, nu trebuie sa purtati haine atarnate care pot fi prinse de masina si pot provoca accidente. Tineti copiii si animalele de companie departe de masina atunci cand este utilizata. Daca auziti zgomote neobisnuite provenind de la aparat, opriti imediat si evitati utilizarea pana cand problema a fost identificata si rezolvata.


In sortimentele magazinului online Yakosport.ro vei gasi o gama variata de modele de top de benzi de alergare click AICI