Cum sa alegi cea mai potrivita casca de ski?

Pentru a va bucura pe deplin de experienta practicarii sporturilor de iarna, trebuie sa aveti echipamentul potrivit. Unul dintre principalele accesorii de care veti avea nevoie este o casca de ski. Este important sa va protejati fata de zapada, lumina reflectata si raze UV pe pante. Casca de ski cu vizor face o treaba excelenta in acest sens. Vizierele va ofera protectie pentru fata la fel ca ochelarii de ski, dar o fac mai bine. Aceste casti exceptionale sunt capabile sa devieze vantul si aerul rece de pe fata noastra, in timp ce tampoanele lor laterale ofera caldura. In plus, sunt, de asemenea, tratate pentru a reflecta lumina soarelui si lumina puternica reflectata de zapada. O casca de ski cu vizor este alegerea preferata in conditiile dure datorita diverselor sale functii. Pe langa confortul pe care ni-l aduce casca de ski, protejandu-ne de conditiile meteorologice vitrege, functia si scopul sau principal este de a preveni ranirea. Urmand aceste doua obiective atunci cand alegeti o casca de ski, ar trebui sa fiti atenti la cateva caracteristici de baza.

  • Dimensiune - pentru a-si indeplini functiile, casca de ski trebuie sa se potriveasca bine. Alegerea dimensiunii potrivite este extrem de importanta. Puteti gasi dimensiunea potrivita masurandu-va capul sau, daca sunteti in magazin, incercand dimensiunile. Daca folositi un centimetru, asezati-l chiar deasupra urechilor si aproximativ 2 cm deasupra sprancenelor. Masurati in totalitate capul pentru a-i determina circumferinta. Consultati tabelul din ambalajul castilor de ski pentru a determina dimensiunea potrivita pentru circumferinta dvs.
  • Potrivire - confortul se simte foarte important atunci cand porti o casca de ski. O casca buna ar trebui sa se simta stransa, dar nu prea stransa. Daca aceasta se va legana inainte si inapoi, potrivirea este prea slab. Scutura capul in lateral. Daca se misca, incercati o dimensiune mai mica, reglati mecanismul de dimensionare sau utilizati tampoane de dimensiuni mai groase. Apasati marginile din fata si din spate. Daca se deplaseaza, strangeti curelele. Nu ar trebui sa existe loc intre varful ochelarilor si casca de ski. Asigurati-va ca casca de ski se potriveste perfect pe ochelarii de protectie, dar nu atat de jos incat sa impiedice vederea. Casca de ski ar trebui sa fie asezata suficient de jos in fata pentru a va proteja fruntea. Ar trebui sa stea la acelasi nivel cu marginea frontala la cel mult 2cm deasupra sprancenelor. In cele din urma, verificati daca exista spatii intre cap si casca de ski.
  • Deschideri de ventilatie - Deschiderile de ventilatie aduc aer rece si elimina aerul cald si transpiratia. Unele casti au dopuri detasabile, ceea ce inseamna ca trebuie sa va scoateti casca de ski pentru a regla fluxul de aer. Castile cu orificii reglabile sunt mai de dorit. Prin apasarea manetei, puteti regla imediat nivelul fluxului de aer si nu va poate intrerupe schiatul.
  • Certificare - atunci cand achizitionati echipament de protectie individuala, trebuie sa va asigurati ca respecta standardele relevante de calitate si siguranta. Exista doua standarde principale pe care le poate respecta o casca de ski. ASTM F2040 - cu sediul in SUA si CE EN1077 - certificare europeana pentru utilizarea castilor de ski.

Care este durata de viata a castii de ski.

Casca de ski trebuie mentinuta in stare buna, astfel incat sa fim siguri ca ne va proteja in cel mai bun mod cat mai mult timp posibil. In caz contrar din pacate, si casca de ski va fi depreciata. Producatorii va recomanda sa va schimbati casca la fiecare cinci ani si dupa fiecare impact sau deteriorare mecanica. Casca de ski dureaza de obicei 2 pana la 5 ani inainte de a fi necesara inlocuirea, desigur daca nu a suferit o lovitura sau alte daune mecanice. Casca de ski este de obicei confectionata dintr-o carcasa din plastic dur exterior si un material pentru captuseala interioara numit EPS. Acestea sunt in esenta bile de plastic care contin bule de aer - sunt strans ambalate si absorb energie la impact. Daca gasiti zgarieturi suficient de largi pentru a introduce unghia in invelisul exterior sau in spuma interioara, atunci este posibil sa fie necesara inlocuirea castii. Daca observati o spartura la casca de ski, fisuri mari sau linii in interior sau in exterior - este cu siguranta timpul sa o inlocuiti. Casca de ski nu mai poate absorbi in mod adecvat impactul energetic ridicat si va oferi o protectie mult mai mica decat inainte. Daca a dvs. are doar zgarieturi mici, acest lucru este de asteptat si nu trebuie inlocuita. Casca de ski este conceputa pentru uzura, dar are o durata de viata de pana la 1 accident semnificativ. Pentru a maximiza durata de viata a castii de ski, NU ar trebui sa o aruncati pe jos, pe schiuri sau sa puneti o greutate inutila pe ea. Nu puneti casca de ski in masina de spalat si nu o scufundati complet in apa. Puteti sa o curatati cu un prosop umed, dar nu utilizati substante chimice grele precum inalbitor sau detergent, deoarece acest lucru va deteriora materialele din care este fabricata casca de ski. Casca de ski se poate deteriora in timp daca este depozitata intr-un loc prea cald sau prea rece sau in lumina directa a soarelui. Temperaturile extreme vor creste rata de slabire a materialelor. O casca de ski este importanta pentru fiecare schior indiferent de nivelul de pregatire. Dar nu are rost sa porti o casca de ski deteriorata. Nu neglijati aceasta parte a kitului pentru a economisi bani, deoarece consecintele pot fi mai scumpe. Uitati-va bine la casca inainte de a schia si dupa orice cadere - daca este buna, atunci nu trebuie sa va faceti griji. Daca observati o fisura, este timpul sa o inlocuiti cu una noua. Si, mai presus de toate, amintiti-va ca o casca de ski va poate proteja doar de leziuni ale creierului sau de moarte pana la o anumita toleranta, dincolo de care casca nu va poate salva. Purtarea unei casti de ski nu este un permis gratuit pentru viteza excesiva si schiat periculos fara consecinte.


Toate castile oferite de magazinul online YAKOSPORT.RO, precum si accesorii pentru schi. Sunt fabricate din materiale de inalta calitate si indeplinesc toate standardele pentru clasa respectiva. Echipa noastra de profesionisti cu multi ani de experienta va va ajuta sa faceti alegerea corecta a castii de ski, precum si pentru toate celelalte accesorii de care aveti nevoie. Bine ati venit la YAKOSPORT.RO! Puteti alege dintr-o gama larga de produse la preturi accesibile.