Patinele de gheata sunt lame metalice plasate sub picior, concepute pentru o miscare si o ghidare usoara la patinaj. Primele modele erau realizate din copitele unui cal, bou sau cerb, prinse de picioare cu curele de piele. Modelele moderne sunt disponibile in multe tipuri diferite, care sunt alese in functie de cerintele activitatii. Sunt purtate pentru divertisment pe patinoare sau pe suprafete de apa inghetata din intreaga lume si sunt folosite ca incaltaminte in multe sporturi, inclusiv patinaj artistic, hochei si altele.

Cum sa alegi patinele de gheata cu dimensiunea potrivita?

Dimensiunea este una dintre principalele caracteristici la care trebuie sa fim atenti. Este important sa nu iei o marime prea mare, mai ales cand vine vorba de patine de gheata pentru patinaj artistic, unde este important sa ai control complet asupra lamei pentru a putea face figuri si sarituri. Ar trebui sa se potriveasca bine fara a fi prea stranse. Odata ce legaturile / cataramele sunt slabite si piciorul este impins inainte, ar trebui sa aveti suficient spatiu pentru doua degete in spatele calcaiului, astfel veti sti ca este marimea corecta. De asemenea, este o idee buna sa incercati patine cu aceleasi sosete pe care intentionati sa le folosiți pentru patinaj. Multe modele pentru copii au modele reglabile, ceea ce inseamna ca lungimea bocancului poate fi reglata. Acest lucru permite copilului dumneavoastra sa schimbe aproximativ 3-4 marimi cu aceeasi pereche. Patinele de gheata reglabile sunt destinate exclusiv utilizarii recreative si de buna calitate sunt la fel de bune ca modelele normale. De aceea iti recomandam modele reglabile daca copilul tau este inca in faza de crestere si le foloseste pentru divertisment.

Tipuri

Exista cinci tipuri principale de patine pe gheata: patinaj artistic, hochei, bandy, curse si patinajul pe distante lungi.

Pentru patinaj artistic - la acest tip lamele si forma bocancului sunt specifice si necesita intretinere corespunzatoare pentru rezultate bune. Spre deosebire de modelele de hochei, acestea au o fata zimtata a lamei, care este de obicei din otel inoxidabil sau aluminiu cu un suport din otel, datorita caruia se pot realiza diverse figuri, precum piruetele si sariturile. Cizma este de obicei realizata din mai multe tipuri de piele, ceea ce este foarte greu de a oferi suport gleznei. In plus, lama patinelor de gheata pentru patinaj artistic este curbata, ceea ce permite ajustari minime in echilibru si distributie a greutatii.

Pentru hochei - dupa cum sugereaza si numele, acest tip este potrivit pentru hochei pe gheata, dar este la fel de bun pentru patinaj standard daca esti incepator sau daca ai nevoie de viteza. Aceste patine de gheata constau dintr-o carcasa dura care va va proteja picioarele de lovituri in timp ce jucati hochei. Interiorul este bine captusit, ceea ce il face confortabil de purtat, in ciuda carcasei dure - de aceea sunt potrivite pentru incepatorii care cauta un model confortabil. Cizma este conceputa pentru a oferi un suport bun pentru glezna si picior. Patinele de gheata folosite de portari sunt taiate mai jos de glezna fata de patinele obisnuite de hochei pe gheata, iar cizma se aseaza mai aproape de gheata pentru un centru de greutate mai jos. Ascutirea lamelor este un factor cheie in capacitatea unui jucator de a patinaj, iar jucatorii isi vor ascuti patinele de sute de ori de-a lungul carierei. La fel ca patinele de gheata, lama este goala in sectiune transversala, creand doua margini care contacteaza si taie in gheata, permitand o manevrabilitate sporita. Lamele sunt ascutite cu roti de slefuit rotunde care creeaza ambele margini. Lama este scurta si curbata, ceea ce face ca patinele de gheata ss fie usor de manevrat si optime pentru accelerarea rapida pentru a atinge viteze mari, dar in acelasi timp mai putin potrivite pentru patinaj de durata.

Pentru bandy - acestea sunt folosite pentru bandy, un joc asemanator hocheiului. Cizma este adesea sintetica. Este mai joasa decat versiunea de hochei, adesea nu acopera gleznele. Toate patinele sunt concepute pentru a nu rani adversarul. Lama este in general cu un inch mai lunga decat modelele de hochei, ceea ce permite viteze mai mari.

Viteza - acest tip de patine de gheata are lame mai lungi potrivite pentru patinaj viteza. Aceste modele au o inaltime totala mai mare a lamei pentru a permite aplecari adanci la limita, fara ca cizma sa intre in contact cu gheata. Pentru o mai buna capacitate de virare, patinele de curse pot avea o raza de 8 metri (26 de picioare) pentru o pista scurta pana la 22 de metri (72 de picioare) pentru o pista lunga. Au fundul complet plat. Nu exista cavitate, doar un fund patrat cu doua margini. Acest lucru imbunatateste timpul de alunecare fara a se lovi de gheata.

Patinaj pe distante lungi - cunoscute si sub denumirea de scandinave, acest tip de patine de gheata au lame lungi care pot fi atasate cu ajutorul verigilor de bocancii de drumetie si sunt folosite pentru distante mari pe gheata naturala. Lamele au o latime de 1 pana la 1,5 mm (0,4 pana la 0,6 inchi), cu o sectiune transversala plata. Lungimea si raza mare a lamelor fac modelele turistice mai stabile pe gheata naturala neuniforma decat cele cu lame mai scurte. Deoarece turismul presupune deseori mersul pe jos intre lacuri sau in jurul portiunilor denivelate, faptul ca lamele pot fi indepartate cu usurinta de pe gheata este un avantaj.

Multifunctionale - model 3 in 1, format dintr-un pantof de care se pot atasa o lama de gheata, roti in linie sau roti fata-spate doua cate doua. In acest fel pot fi folosite atat pentru sezonul de vara cat si pentru iarna fara a fi nevoie sa cumperi trei perechi. Cu toate acestea, calitatea fiecărei piese nu este la fel de buna ca si cum le-ati cumpara separat, dar isi fac treaba bine.

Suntem o companie bine cladita in ultimii 15 ani. In calitate de importator major al unora dintre cele mai importante marci europene si datorita experientei noastre de multi ani, oferim o gama larga de patine de gheata, precum si servicii profesionale de calitate. Daca aveti intrebari in alegerea patinelor potrivite nu ezitati si contactati-ne telefonic, email, prin formularul nostru de contact de pe Yakosport.ro

Varietatea mare de tipuri, modele, culori si dimensiuni de patine de gheata poate fi vazuta AICI